Batterier - hvordan unngå skyhøye strømregninger

illustration
Bilde: EPO

Sjokkregninger for strøm

En god del kunder har fått med seg at strømprisen nå varierer i løpet av døgnet, og at variasjonen i løpet av døgnet kan være veldig stor – over 500%. Enkelte kunder har også fått med seg at det kommer nye effekttariffer til nyttår, som vil gjøre det veldig mye dyrere med «dumme» hus. Spørsmålet mange stiller er «hvordan unngår jeg astronomiske strømregninger» når strøm og nettleie ikke lenger har en fast pris per kWh. Kontroll og lagring er sentralt for å unngå prissjokk.

Ta kontroll

Ifølge Jarle Lysberg, styreleder i Ewave, er det flere veier til målet om å få kontroll med nåværende og fremtidige strømregninger. – Første trinn er å sørge for at huset blir «smart», dvs. du får oversikt med, og helst kontroll med, strømbruken. Her finnes det mange løsninger, både når det gjelder kvalitet, kompleksitet og pris. Rådgiver i Ewave, Steinar Fretheim, fortsetter: – Teknonerden kan finne enkeltkomponenter og sette sammen et system som dekker de fleste behovene. Andre klarer seg med enkle displayer, og synes det er ok å løpe rundt og slå av og på billader, gulvvarme og varmtvann. Komfortorienterte vil gjerne ha en ferdig installert løsning som styrer alt automatisk.  – Målet er først og fremst å få kontroll med forbruket, og eventuelt kunne styre det, ved såkalt «time shifting», dvs. slå av kraftkrevende installasjoner (les: billader, gulvvarme etc) når prisene for strøm og effekt er høye, og så koble inn igjen når disse synker, tilføyer Jarle Lysberg.  – Det viktige er at du trenger oversikt over strømbruken din, altså kWh, men også effektbruken, dvs. hvor mye strøm du bruker på en gang, dvs. kW.

Installer lagring

Neste trinn for å spare penger er løsninger som gjør at du kan lagre strøm når det er billig, og hente ut denne strømmen når prisen er høy for effekt og strøm. – Slik lagring er i hovedsak batterier. Avhengig av lagringskapasitet på batteriet slipper du å tenke på når du bruker strøm; med det riktige styringssystemet henter du strøm og effekt fra nettet når prisene er lave, og fra batterier når nettleie og strømprisen går i taket, sier Steinar Fretheim. -Er batteriet stort nok, slipper du å tenke på prisvariasjonene. Batteriprisene er på full fart nedover, og gjør at det blir stadig mer «lønnsomt» å lagre strøm, både for å utnytte lave strømpriser, men nå også mer og mer for å unngå effekttopper når det å bruke mye effekt er dyrt. – De nye effekttariffene som kommer neste år krever at kunden er «på ballen» for å unngå sjokkregninger. Har du en batteripakke som kan levere tilstrekkelig effekt, slipper du å tenke så mye på effekttariffen, men kan bruke strøm når det passer deg, sier Jarle Lysberg.

 

Produser egen strøm

Til sist er det naturlig å tenke på at når du kan lagre strøm, så kan du også vurdere å produsere din egen strøm. – Her finnes det et utall løsninger. For en enebolig vil taket ofte være stort nok til at du kan produsere mellom 5 og 10.000 kWh årlig, dersom du har like mye sol som i Oslo, sier Steinar Fretheim.  – Med en lagringsløsning på plass vil du da enten bruke strømmen der og da, eller lagre den. Du kan og velge å bli plusskunde hos nettselskapet og selge den, men da må du huske at du generelt får betalt spotprisen for strømmen du selger, mens du må betale en høyere pris for strømmen du kjøper (da kommer nettleie, elkraftavgift og MVA i tillegg til strømprisen.) Dersom du selger 5.000 kWh i stedet for å bruke dem selv, vil det medføre et tap på 3-4000 kroner, avhengig av strømprisen. – Kan du ikke lagre strømmen du produserer, er det naturligvis bedre å selge for en dårlig pris enn ikke å få noe for den, kommenterer Jarle Lysberg.  – Investering i solcelleanlegg gir typisk en avkastning på 6-8%, altså langt mer enn du får i banken. Dessuten vil verdien på anlegget, og dermed huset ditt, stige med økende strømregninger – solen er (fremdeles…) gratis, avslutter Steinar Fretheim.

Kontakt oss