Årets dyreste strøm!

Bilde: Nord Pool

Ny prisrekord for 2021

På Nord Pool nådde strømprisen NOK 1,06 / kWh mandag 30. august, som er ny rekord for året. Ikke bare er strømmen rekorddyr, det skjer også på en tid av året hvor strømprisene normalt er lave.

Utenlandskablene løfter norske priser

-Dette er helt åpenbart en konsekvens av høye priser i Danmark og Tyskand, som smitter over til det norske markedet bl.a. pga nye kabler, sier Jarle Lysberg, styreleder i Ewave Holding AS. – Når prisene i Danmark og Tyskland er høyere enn i Norge, eksporteres strømmen til disse markedene inntil prisene i Norge stiger tilstrekkelig til å skape likevekt i markedene.

 

Skyhøye gass- og kullpriser gir dyr strøm.

-Med rekordpriser på gass og kull, og CO2-priser som har steget til over EUR 60/tonn, holdes strømprisene på rekordnivåer i Europa, fortsetter Steinar Fretheim, rådgiver i Ewave Holding AS. -Kullprisene har tredoblet seg siste år, ikke minst på grunn av massiv utbygging av kullkraft i Kina. Siste halvår er det godkjent kullkraftverk i Kina som alene slipper ut 500% av Norges samlede, årlige utslipp. Om noen skulle tro at å fjerne parkeringsplasser i Oslo eller å øke bompengene i Bergen vil ha det minste å si for global oppvarming, er det på tide at de får seg en realitetsjekk. Et av kullkraftverkene som kineserne bygger tilsvarer alene mer enn de samlede utslippene fra den norske bilparken.

Viktig å få kontroll med forbruket

Med priser på tysk og dansk nivå, og kommende effekttariffer, er det viktigere enn noen gang å få kontroll med forbruket. – En vanlig enebolig bruker fort 27.000 kWh, som med dagens prisnivå vil få en ekstraregning på 19.000 kroner årlig, kommenterer Jarle Lysberg. – Det har aldri vært mer lønnsomt å ta kontroll med strømbruken for norske husholdninger.

Kontakt oss