1.300% dyrere strøm i sør enn i nord!

Bilde: Bergens Tidende

Fortsatt høye strømpriser

Media har i sommer og høst bragt nyheter på løpende bånd om sjokkpriser på strøm. Forskjellen fra fjoråret er enorm – vi snakker om mange hundre prosent økning fra fjorårsnivået – og ennå er ikke vinteren begynt – Mange husholdninger har så vidt begynt å skjønne konsekvensene for privatøkonomien, sier styreleder i Ewave Holding, Jarle Lysberg. – Allerede begynner vi å se enkeltskjebner hvor det må velges mellom mat på bordet og strømregningen. Spesielt aleneforeldre er utsatt – de har allerede en svært presset økonomi, og lite å gå på av finansielle reserver. I tillegg er de ofte i en situasjon hvor de kan gjøre svært lite for å påvirke strømforbruket.

Søringer blør – folk i nord ler hele veien til banken

Det som ikke er like tydelig i nyhetsbildet er at de høye prisene først og fremst rammer husholdningene i Sør-Norge. I nord har prisene vært på et helt annet nivå. – Prisforskjellen mellom sør og nord skyldes ført og fremst manglende overføringskapasitet, fortsetter Jarle Lysberg. – El-produksjonen i nord kan i liten grad føres ut av landsdelen. Det er prosjekter på gang for å bedre kapasiteten mot Sverige, og det vil nok føre til mer normale priser for landsdelen.

Lørdag var prisen i Midt- og Nord-Norge 7 øre, mens kunder i sør måtte betale mer enn 13 ganger denne prisen, nesten 1 kr, per kWh. Som alltid kommer nettleie, elavgift og energiselskapets påslag i tillegg.

Lavere elavgift foreslått i statsbudsjettet – vil det monne?

En annen grunn til at folk i nord har lavere regning er at de er unntatt elavgift. I statsbudsjettet er det foreslått at avgiften skal reduseres med 1,5 øre, eller 9%, fra dagens 16,69 øre. – Dette er alt for lite, alt for sent, hevder Jarle Lysberg. – For en enebolig med et strømforbruk på 25.000 kWh utgjør det 375 kroner i året, hvilket knapt er den berømte dråpen i havet når den totale regningen utgjør 37.500 årlig. – En reduksjon i totalregningen på 1% redder ingen husholdningsbudsjetter, avslutter han.

Kontakt oss