Strømprisen i taket – hva skal jeg velge:
spot- eller fastpris?


Gammel klassiker til glede for nye lesere

Tradisjonen tro begynner diskusjonen om fast eller spotpris hver gang strømprisene tar av. I år har norske strømkunder (i Sør-Norge…) opplevd tidenes høyeste strømpriser. Når spot-prisen tar av og nærmer seg 3 kr/ kWh, er det mange som fristes av fastpriser til lang lavere nivåer.

– Strøm- og rentemarkedene har det til felles at mange ønsker å binde seg til lavere priser når spotpris eller flytende rente tar av, sier styreleder i Ewave Holding, Jarle Lysberg. – Det ser ut som en god idé å kjøpe billigere til faste priser enn dyrt til spot-pris. Han fortsetter – Problemet er at du ved å gå inn i en fastprisavtale gjør et veddemål med en aktør som er helprofesjonell, og som absolutt ikke har til hensikt å tape penger. På sikt vil du derfor tape på å gå inn i fastprisavtaler, siden du mister fordelen av periodene med lave strømpriser, slik som i fjor sommer.

Forbrukerrådet fraråder fastprisavtaler -men…

Forbrukerrådet er i utgangspunktet negative til fastpriser av samme grunn. Du betaler mer over tid, og ønsker du å komme ut av en avtale er det ofte svært dyrt. Samtidig sier forbrukerrådets seniorrådgiver Thomas Iversen at de har full forståelse for at enkelte ønsker forutsigbarhet, og at det kan ha en verdi. Dersom du ønsker å inngå en fastprisavtale bør du sette deg nøye inn i betingelsene, spesielt avtalens varighet og hva det eventuelt koster å komme seg ut av avtalen.

Du KAN ha flaks!

Som med alle veddemål kan du ha flaks innimellom. Kunder som inngikk fastprisavtale med Agva Kraft tidligere i år fikk det som viste seg å være en svært god avtale – så god at Agva Kraft prøver å kaste ut kundene! – Dette viser at det er mulig å få en god fastprisavtale, sier Jarle Lysberg. Problemet er at det er nesten umulig for en vanlig privatkunde å skjønne om avtalen han blir presentert er gunstig for ham eller henne som forbruker.

– Konkurransen i markedet er knallhard, noe som normal er til gunst for kundene. Problemet er at mange tilbydere prøver å konstruere avtale som fremstår som gunstige, men som i realiteten ikke er det, gjennom lokketilbud hvor kunden overføres til en dyrere avtale etter kort tid, markedsføring med «makspris» hvor «taket» flyttes etter hvert som strømprisene stiger osv. – Til syvende og siste er det enkleste ofte det beste, sier Jarle Lysberg. -Vil du redusere strømregningen er det to ting som gjelder: En god strømavtale og kontroll med forbruket, avslutter han.

 

Kontakt oss