';

Hva betyr AMS-måleren for deg?

Kamstrup AMS-måler med EMI HAN-enhet oppkoblet i et sikringsskap.

Nå har de nye strømmålerne kommet. Dette er de fem viktigste tingene du må vite.

I 2011 bestemte myndighetene at alle de gamle strømmålerne skulle byttes ut med smarte strømmålere. Denne moderniseringen skal sørge for mindre belastning på strømnettet, samt gi deg som strømkunde bedre oversikt. Det betyr flere endringer. Men først – hva er det egentlig?

Hva betyr AMS?

Forkortelsen AMS står for Avanserte Måle- og Styringssystemer. De blir også omtalt som automatiske strømmålere. En av de viktigste grunnene til at den gamle strømmåleren nå skal byttes ut, er for å bedre overvåke og forhindre belastningsskader på strømnettet. Samtidig er de eldre variantene ikke tilpasset forandringene i strømprisene gjennom et helt døgn. Markedsprisen for strøm varierer nemlig fra time til time, og tidligere har denne prisen blitt satt til gjennomsnittet for hver periode.

 

Er de nye strømmålerne bedre?

De nye AMS-strømmålerne kobles til nettet. Det gjør det mye enklere for dem å sende oppdatering på målerstanden – som de vil sende automatisk til strømselskapet ditt, hver eneste time. De har også mulighet til å gjøre det hvert kvarter. Med så raskt system kan AMS-måleren regne ut ditt reelle forbruk, time for time. Deretter kobles dette mot strømprisen som gjelder i øyeblikket du sjekker det opp. Altså: Du betaler for det du bruker. Stadig flere velger å installere solcellepaneler på egen bolig, og med en AMS-måler får man muligheten til å selge overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet.

 

Hvor detaljerte er AMS-strømmålerne?

Nettselskapene har ikke lov til å registrere forbruket så detaljert at de vet hva du bruker strømmen til. Dette låser likevel ikke deg som kunde på noen måte. Ved å installere Ewave strømsparesystem, og ved å gi systemet tilgang til AMS måleren kan du få en billigere hverdag. Med dine egne innstillinger i Ewave strømsparesystem kan du selv begrense forbruket hvis prisen overstiger en makspris satt av deg.

 

1) Koble Ewave strømsparesystem på AMS-måleren

Strømmåleren har en såkalt HAN-port (Home Are Network), som gjør at Ewave strømsparesystem kan få informasjon om hvor mye strøm du bruker til enhver tid. Ved å ta kontakt med din nettleverandør kan du koble deg på her, slik at du får tilsendt data om strømforbruket ditt rett til systemet. Det kan være noen avvik når det kommer til å få koblet til HAN-porten. Oppdraget må gjøres på forespørsel. I utgangspunktet er nemlig porten stengt, og kan ikke brukes til styring – kun for å sende ut data, som kan danne grunnlag for styring.

Ta kontakt med Ewave her for å få et tilbud på strømsparesystem hvor du kan spare inntil 30% strøm.

 

2) Endelig ferdig med å lese av strømmåleren

Er du en av dem som alltid glemmer å notere ned tallene i sikringsskapet når måleravlesningen nærmer seg? Med AMS-måler gjøres det automatisk, og du har mulighet til å sjekke det opp når som helst. Da unngår du også de største overraskelsene.

 

3) Full oversikt med AMS-strømmåler

Det beste er at forbruket blir rapportert, hver eneste time. Da har du alltid oversikt over hvor mye strøm du bruker og hvor mye den har kostet.

 

4) Få beskjed når strømmen går

De nye strømmålerne er tilkoblet mobilnettet, slik at du får rask beskjed ved strømbrudd. Det kan være praktisk om du for eksempel har mye mat i fryseren, er redd rør skal fryse, eller lignende.

 

5) Samkjør apparatene dine

Ingen nettselskaper har lov til å registrere hva du bruker strømmen til. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan gjøre noen finurlige ting med de elektriske apparatene som er koblet til nettet. Ved å koble deg på AMS-strømmåleren med Ewave strømsparesystem og ved å sette opp automasjoner i systemet som styrer de mest strømkrevende produktene du har, vil du kunne begrense hvor mye strøm du bruker om det skulle overstige en makspris du selv har satt.

 

Enkelt forklart: Om du for eksempel lader elbilen, og samtidig skal sette på en oppvask, kan du velge å la elbilladingen stå på pause mens oppvasken tas. Da unngår du strømtopper, og sikrer at det ikke blir unødvendig dyr strøm.

Har du spørsmål rundt de nye strømmålerne, og hvorvidt du kan koble til strømsparesystemet ditt? Ta kontakt med oss, og vi gir deg all hjelpen du trenger.

 

Kilde: Statens strålevern (https://www.nrpa.no/publikasjon/straaleverninfo-09-2017-smarte-stroemmaalere.pdf) og krypterte data (https://www.nymaler.no/strenge-krav-til-sikkerhet/

T

Recommend
Share
Tagged in