Vi skal spare strøm og penger

Har du opplevd høyere strømpris etter at du fikk installert ny automatisk strømmåler (AMS)?


Det opplevde vi! Det var selvfølgelig også en kaldere vinter enn normalt, men økningen var så markant at vi måtte iverksette tiltak. Da vi fikk en presentasjon om Ewave Strømsparesystem, var den umiddelbare tanken: Det må vi ha! Vi har et gammelt hus fra 1905 hvor hovedoppvarmingskilde er strøm; 3 varmepumper og mange panelovner. Med utleieenhet i tillegg, er det greit å få en oversikt over strømforbruket og å kunne justere alle rom fra et sted.

 

Vi investerte i Ewave Strømsparesystem

For å finne ut hva vi hadde behov for kartla vi følgende:

 

1. Hvor mange rom skal styres? I vårt tilfelle er det to stuer, kjøkken, to soverom, ett bad/varmtvannsbereder og en hybelleilighet

 

2. Hvor mange varmekilder er det i hvert rom? I vårt tilfelle; to panelovner i hver stue, en panelovn på kjøkkenet, en panelovn på hvert soverom, to panelovner i hybelleiligheten. Åtte panelovner = åtte sparekontakter.

I vårt tilfelle ønsket vi samme temperatur på kjøkken og stue. Det vil si at vi i disse rommene kun hadde behov for én temperaturmåler. I stue nr. 2 og på soverommene ønsket vi andre temperaturer og da var det behov for en temperaturmåler i hvert av disse rommene.

Ettersom sparepakken er en startpakke som inneholder alt du trenger for oppstart, er det kun behov for å kjøpe ekstra sparekontakter og eventuelt temperaturmålere ved behov. Dersom du vil styre varmtvann og varmepumpe i tillegg kan du kjøpe sparekabler. Det var smart å kjøpe alt med en gang for da fikk vi 4000,- tilbake i Enova-støtte.

Én varmtvannsbereder = Én sparekabel 16 AMP.

 

Les mer om Enova-støtte her.

 

Da alt var bestilt, fikk vi pakken levert hjem og installerte systemet selv. Vi hadde kun behov for hjelp til kobling av sparekabel til varmtvannsbereder, og det fikk vi av en elektriker.

 

Installering steg for steg

Vi mottok sparekabel og tilleggsutstyr vi hadde bestilt på www.ewave.no i posten. Det første vi gjorde var å slå på nettbrettet og koble til Gateway (som sørger for at alle enhetene snakker sammen) til strøm og internett.

EMI HAN-kontakten ble koblet inn i sikringsskapet. Gjennom den kan vi, via nettbrettet, følge med på det totale strømforbruket til enhver tid gjennom døgnet. For å få åpnet AMS-måleren må man kontakte nettleverandøren. I vårt tilfelle var dette Fredrikstad Energi og de var positive og behjelpelige.

Deretter var det å koble sparekontaktene til varmekildene. Så definerte vi profiler som styrer forbruket av strøm for hvert område på tableten.

Med sparekontakter og sparekabler styrer vi alle rom basert på hvor varmt/kaldt man ønsker det skal være på forskjellige tider av døgnet. Med Ewave Strømsparesystem har vi mulighet til å legge inn fire forskjellige tidssoner.

 

Nå kan vi følge med på strømforbruket til enhver tid. Det gjør at vi blir litt mer bevisste på hva vi bruker av strøm til hvilke tidspunkt. Panelovnene har vi automatisert slik at vi står opp til varmt kjøkken. Når vi drar fra huset klokken åtte, senkes alle temperaturer automatisk ned for senere å øke igjen slik at vi har varmt hus når vi kommer hjem klokken fire.

Når vi legger oss senkes temperaturene automatisk ned igjen. Er vi bortreist en helg, benytter vi fraværsmodus, 16 grader. Helt perfekt og helt ukomplisert! Dette gjør det mulig å spare strøm på en smart måte, uten at det går på bekostning av komfort og velvære.

Etter installasjonen i august har strømregningen redusert seg betraktelig sammenlignet med fjorårets forbruk. Ikke bare sparer vi penger, men hele familien har blitt mer bevisste på hva som bruker mest strøm.

Hold deg oppdatert

Følg oss i sosiale medier og få med deg strømsparetips, nyheter og konkurranser.

Kontakt oss